Home » Jij bereidt jezelf voor op jouw eigen toekomst

Jij bereidt jezelf voor op jouw eigen toekomst

Sociale vaardigheden en kennis van beroepen
Tijdens alle jaren die je bij ons op school bent, bereiden wij je voor op je toekomst. Al gelijk in het eerste jaar krijg je het vak ‘sociale vaardigheden’. Bij dit vak leer je om met anderen om te gaan. Je leert ook hoe je je in verschillende situaties het beste kunt gedragen. In de tweede krijg je ook sociale vaardigheden. Ook kom je in de tweede meer te weten over allerlei beroepen. Je leert wat voor werk je gaat doen als je dat beroep kiest. Je leert ook wat voor werk jij zou kunnen gaan doen. In de derde gaan we nog een stapje verder. Dan krijg je arbeidstraining en arbeidsvorming.

Arbeidstraining
Bij arbeidstraining ga je naar bedrijven of instellingen om te kijken hoe het is om daar te werken. Dat doe je één dag per week. Je gaat daar naartoe samen met andere leerlingen. Er gaat natuurlijk ook een leerkracht mee! Je gaat ongeveer acht weken lang naar hetzelfde bedrijf of dezelfde instelling. Dat kan bijvoorbeeld een supermarkt zijn, maar ook een horeca-instelling, een verzorgingstehuis, iets in de bouw of een technisch bedrijf. Na afloop krijg je een verklaring indien je de arbeidstraining goed hebt gevolgd. Daarna wissel je en ga je naar een ander bedrijf. Ook daar ga je weer acht weken lang één dag per week naartoe. Aan het eind van de derde ben je naar vier verschillende soorten bedrijven of instellingen geweest. Je hebt dan maximaal vier verklaringen.

Arbeidsvorming
Arbeidsvorming krijg je gewoon bij ons op school. Nou ja, gewoon… We bootsen op school praktijksituaties na, bijvoorbeeld: winkelwerk, houtbewerking, verzorging, werk in de fast-food-sector en de administratie. In deze praktijksituaties ontwikkel jij vaardigheden die je later nodig hebt, als je dit soort werk gaat doen. Je doet twee keer één middag in de week. Je krijgt ook toetsen. Aan het eind van het schooljaar krijg je een verklaring waarop staat welke onderdelen je hebt behaald.